Afmetingen Zeecontainer

De volgende maattabellen geven de afmetingen van een zeecontainer zoals gedefinieerd in ISO 668:

De totale afmeting en minimale inwendige afmetingen en deuropeningen van containers zijn gedefinieerd in ISO 668. De toegestane maattolerantie is maximaal ⅜” ofwel 10 mm. De afmetingen vermeld in onze maattabel zijn de nominale waarden en vanwege productietoleranties is een afwijking mogelijk.

Breedte Zeecontainer

De standaard zeecontainers van 10 ft, 20 ft en 40 ft hebben een binnenmaat van 2,35 meter breed. De Pallet Wide (PW) Containers zijn ongeveer 5 cm breder en daarmee precies voldoende breed voor drie europallets naast elkaar.

Hoogte Zeecontainer

Een standaard zeecontainer van 10 ft, 20 ft en 40 ft hebben een binnenmaat van 2,39 meter hoog. Daarnaast bestaat er nog een hoge variant, aangeduid als High Cube. Of een open variant aangeduid als Open Top container. De High Cube container is ongeveer 30 centimeter hoger dan een standaard zeecontainer.

TEU Twenty Foot Equivalent Unit

De zeecontainer werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren ’30. De container kreeg een standaardmaat, afgeleid van de standaarden in het treinverkeer. Deze standaardmaat kreeg de aanduiding TEU, deze afkorting staat voor Twenty Foot Equivalent Unit. Een TEU is een container van 20 foot lang, 8 foot breed en 8.6 foot hoog en in meters. Een TEU is 6,07 meter lang, 2,44 m breed en 2,59 m hoog. De aanduiding 2 TEU staat voor een container van 40 foot lang. Deze afmeting heeft dezelfde breedte en hoogte als de 20 foot container.

Internationale organisatie voor normalisatie Afkorting ISO 668. Geïntroduceerd in 1968, regelt ISO 668 zowel de externe als de interne afmetingen van containers, evenals de minimale grootte van de deuropening, Het specificeert ook de bijbehorende brutogewichtsclassificaties en vereisten voor gebieden voor ladingoverdracht in de basisconstructies van containers.